Je account verifiëren met een eenmalig wachtwoord (OTP)

Zoom heeft een functie ingevoerd voor beveiliging met een eenmalig wachtwoord (OTP), ook bekend als verificatiecode, om het hacken van accounts als gevolg van misbruik van of zwakke aanmeldingsgegevens tegen te gaan en je account beter te beschermen. Een OTP is een tijdgevoelige verificatiecode die je per e-mail wordt toegestuurd, waarna je deze verificatiecode moet invoeren in Zoom om te bevestigen dat jij het bent. Zoom kan je bijvoorbeeld een OTP sturen wanneer een verdachte aanmeldingspoging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld vanaf een andere locatie of ander apparaat dan normaal.

Opmerking: deze beveiligingsfunctie geldt voor gebruikersaccounts die een e-mailadres en wachtwoord als aanmeldingsmethode gebruiken (in plaats van Single Sign-On, Google, Facebook of Apple ID) en waarvoor geen tweeledige verificatie (2FA) is ingeschakeld.

Dit artikel behandelt:

Veelgestelde vragen over eenmalige wachtwoorden (OTP)

Ik kreeg de melding: "We hebben een ongewone aanmelding gedetecteerd vanaf een ander apparaat of andere locatie dan gebruikelijk." Wat betekent dit?

Zoom heeft een verdachte aanmeldingspoging gedetecteerd, en stuurt je, om je account veilig te houden, per e-mail een verificatiecode die je moet invoeren in Zoom om te bevestigen dat jij het bent.

Waarom krijg ik het verzoek deze verificatiecode in te voeren?

Zoom stuurt je per e-mail een eenmalig wachtwoord als we een verdachte aanmeldingspoging detecteren. Dit kan betekenen dat een gebruiker zich heeft aangemeld vanaf een locatie of met een methode (web of Zoom Client), browser of apparaat die of dat onbekend is of zelden wordt gebruikt. Je kunt ook een e-mail met verificatiecode ontvangen als je je Zoom-wachtwoord bent vergeten en het opnieuw moet instellen.

Ik heb niet geprobeerd me aan te melden bij Zoom, waarom krijg ik een e-mail met een OTP?

Als je een e-mail ontvangt waarin je wordt gevraagd een eenmalig wachtwoord in te voeren zonder dat je hebt geprobeerd om je aan te melden, is het mogelijk dat iemand anders probeert toegang tot je account te krijgen. We raden je aan deze aanmeldingspoging aan ons te melden door op de link in de e-mail te klikken en je wachtwoord te wijzigen. Ook raden we je sterk aan tweeledige verificatie (2FA) te activeren om je account beter te beschermen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een e-mail met een verificatiecode en de locatie van de link om de aanmeldingspoging aan Zoom te melden als jij het niet was.

Hoe schakel ik verificatiecodes voor aanmelden uit?

Zoom gebruikt verificatiecodes om je account beter te beveiligen. Je kunt de functie voor eenmalige wachtwoorden dus niet uitschakelen, maar er zijn wel andere stappen die je kunt nemen:

Problemen met eenmalige wachtwoorden oplossen

Geen e-mail met verificatiecode ontvangen

Als je e-mails met eenmalige wachtwoorden niet in je mailbox ontvangt, kijk dan in je map met ongewenste e-mails. Soms komen de e-mails daarin terecht. Lees hier meer over het oplossen van problemen doordat je geen e-mails van Zoom ontvangt.

Dien een aanvraag in bij de technische ondersteuning van Zoom als geen van de bovenstaande stappen het probleem verhelpt.

Geen toegang tot het e-mailadres waar de verificatiecode naartoe wordt gestuurd

Als je geen toegang meer hebt tot de e-mailbox waar de verificatiecode naartoe wordt gestuurd, dien dan een aanvraag in bij de technische ondersteuning van Zoom.