Tweeledige verificatie (2FA) beheren

Tweeledige verificatie (2FA) is een tweestaps aanmeldproces waarvoor een eenmalige code van een mobiele app of tekstbericht nodig is bovenop de hoofdaanmelding van Zoom. Dit biedt een extra beveiligingslaag omdat gebruikers toegang tot hun telefoon nodig hebben om zich aan te melden op het Zoom web portal, de desktop client, mobile app of Zoom Room.

Beheerders kunnen 2FA inschakelen voor gebruikers, waardoor ze 2FA moeten instellen en gebruiken. Beheerders kunnen ook een bestaande 2FA-configuratie resetten als een gebruiker de toegang tot zijn/haar 2FA-app kwijt is.

Opmerking: als tweeledige verificatie is uitgeschakeld, moeten gebruikers die zich aanmelden met hun werke-mail een op tijd gebaseerd, eenmalig wachtwoord (OTP) invoeren dat naar hun e-mail is gestuurd als Zoom een ongewone aanmelding detecteert vanuit een ander land of apparaat dan normaal.

Dit artikel behandelt:

Randvoorwaarden voor tweeledige verificatie (2FA)

2FA inschakelen

2FA instellen en gebruiken

Het inschakelen van 2FA (beheer)

U kunt tweeledige verificatie inschakelen voor alle gebruikers in uw account, gebruikers met specifieke rollen of gebruikers in specifieke groepen.

1. Meld als beheerder aan op het Zoom web portal.
  2. In het navigatiemenu klikt u op Geavanceerd en vervolgens op Beveiliging.
  3. Onder Beveiliging, klikt u op Aanmelden met tweeledige verificatie om het in of uit te schakelen.
  4. Als een verificatievenster verschijnt, klikt u op Inschakelen of Uitschakelen om de verandering te bevestigen.
  5. Selecteer een van deze opties om de gebruikers te specificeren om 2FA voor in te schakelen:
    • Alle gebruikers in uw account: 2FA inschakelen voor alle gebruikers in het account.
    • Gebruikers met specifieke rollen: 2FA inschakelen voor rollen met de gespecificeerde rollen:
        1. Klik op het potloodpictogram.
        2. Selecteer de rollen
        3. Klik op OK.
    • Gebruikers behorende bij specifieke groepen: 2FA inschakelen voor gebruikers die onderdeel zijn van de gespecificeerde groepen:
        1. Klik op het potloodpictogram
        2. Selecteer de groepen.
        3. Klik op OK.
  6. Klik op Opslaan.
    Opmerking: u kunt de instructies delen om 2FA in te stellen voor uw gebruikers.

Het resetten van 2FA voor een gebruiker

U kunt een actuele 2FA-configuratie resetten als een gebruiker geen toegang meer heeft tot zijn/haar 2FA-instellingen. Dat kan bijvoorbeeld als iemand zijn/haar toestel kwijt is, de installatie van de 2FA-app ongedaan heeft gemaakt of Zoom uit de 2FA-app heeft verwijderd.

1. Meld u aan op het Zoom web portal.
  2. Klik in het navigatiemenu op Gebruikersbeheer en vervolgens op Gebruikers.
  3. Klik op Bewerken naast de gebruiker waar u de 2FA voor wilt resetten.
  4. Klik op de E-mail/Naam-IDvan de gebruiker waar u de 2FA van wilt resetten en naar het profiel van die persoon te gaan.
  5. Onder Aanmelden zoekt u Tweeledige verificatie en klikt u op Resetten.
    De volgende keer dat de gebruiker zich aanmeldt bij Zoom, wordt diegene gevraagd 2FA in te stellen in de web portal.

Tweeledige verificatie resetten voor geselecteerde gebruikers

1. Meld u aan op het Zoom web portal.
  2. Klik in het navigatiemenu op Geavanceerd en vervolgens op Beveiliging.
  3.  Onder Beveiliging klikt u op Tweeledige verificatie resetten voor geselecteerde gebruikers in uw account.
  4. In het dialoogvenster Tweeledige verificatie resetten voert u het e-mailadres of de gebruikersnaam in die u wilt resetten.
    Opmerking: alle configuraties van de geselecteerde gebruikers worden gereset.
  5. Voer uw wachtwoord in om de tweeledige verificatie te resetten.

6. Klik op Resetten voor ___ gebruiker(s) om te bevestigen.

Het instellen van 2FA (gebruiker)

Als uw Zoom-beheerder tweeledige verificatie (2FA) voor u heeft ingesteld, moet u 2FA instellen als u zich aanmeldt op het Zoom portal.

1. Meld aan op het Zoom web portal als uw beheerder 2FA heeft ingeschakeld.
  2. Selecteer Verificatie-app of SMS als uw verificatiemethode.
  3. Volg een van deze delen, afhankelijk van wat u geselecteerd hebt:

Tweeledige verificatie gebruiken via de verificatie-app

1. Open de 2FA-app op uw mobiel apparaat.
  2. Tik op de optie om een QR-code te scannen. Zoek naar het pictogram van een camera of QR-code.
  3. Scan de QR-code in het Zoom web portal.
    De 2FA-app genereert een 6-cijferige, eenmalige code.
  4. Klik op Volgende.
  5. Voer de 6-cijferige code in en klik vervolgens op Verifiëren.
    Zoom geeft een lijst met herstelcodes weer. Als u uw mobiel apparaat kwijtraakt, kunt u een herstelcode gebruiken in plaats van een gegenereerde 6-cijferige code om aan te melden.
    Opmerking: als u de code niet kunt verifiëren. Klik op Terug om de QR-code opnieuw weer te geven.
  6. Klik op Downloaden of Afdrukken om de herstelcodes op te slaan.Elke herstelcode kan slechts één keer worden gebruikt.
  7. Klik op Gereed.

Tweeledige verificatie gebruiken via sms

1. Selecteer een landcode voor uw telefoonnummer.
  2. Voer een telefoonnummer in waarop u 2FA-codes wilt ontvangen. Voer geen streepjes in.
  3. Klik op Code verzenden.
    Zoom stuurt een 6-cijferige, eenmalige code naar uw nummer.
  4. Open de sms die door Zoom werd verzonden.
  5. Kopieer de code in de sms en plak deze in het Zoom web portal.
  6. Klik op Verifiëren.
    Zoom geeft een lijst weer met herstelcodes. Als u uw mobiel apparaat kwijtraakt, kunt u een herstelcode gebruiken in plaats van een gegenereerde 6-cijferige code om aan te melden.
    Opmerking: als u de code niet kunt verifiëren. Klik op Terug en probeer het opnieuw.
  7. Klik op Downloaden of Afdrukken om de herstelcodes op te slaan.Elke herstelcode kan slechts één keer worden gebruikt.
  8. Klik op Gereed.

Aanmelden met 2FA (gebruiker)

1. Meld aan op het Zoom web portal, de desktop client, mobiele app of Zoom Room.
    Als u 2FA hebt ingesteld via sms, klikt u op Code verzenden.
    Zoom vraagt om de code die door uw 2FA-app is gegenereerd of de code die via sms naar u is gestuurd.
  2. Open de 2FA-app op uw telefoon of bekijk de sms van Zoom.
  3. Voer de 6-cijferige code in die in de 2FA-app of sms is gegenereerd.
  4. Klik op Verifiëren.

Aanmelden met een 2FA herstelcode (gebruiker)

Als u niet langer toegang hebt tot uw 2FA-codes (bijvoorbeeld als u uw toestel kwijt bent, de installatie van de 2FA-app ongedaan hebt gemaakt of Zoom uit de 2FA-app hebt verwijderd.), kunt u nog altijd aanmelden via een herstelcode die u hebt verkregen toen u 2FA instelde.

Opmerking: u kunt ook contact opnemen met uw beheerder om uw 2FA-instellingen te resetten. Als u aanmeldt op het Zoom web portal, de desktop client of mobiele app, wordt u gevraagd om 2FA opnieuw in te stellen

1. Meld aan op het Zoom web portal, de desktop client, mobiele app of Zoom Room.
  2. Klik op Een herstelcode invoeren of In plaats daarvan een herstelcode invoeren.
  3. Voer een van de herstelcodes in die u hebt gekregen tijdens het instellen. Elke herstelcode kan slechts één keer worden gebruikt.
  4. Klik op Verifiëren om aan te melden.
  5. (Optioneel) Als u niet langer toegang hebt tot uw 2FA-apparaat, kunt u uw huidige 2FA-configuratie zo instellen om een nieuw apparaat toe te voegen.

Het bewerken van uw 2FA-instellingen (gebruiker)

Nadat u 2FA hebt ingesteld, kunt u uw huidige configuratie bewerken als u een apparaat wilt verwijderen, 2FA op een ander apparaat wilt instellen of herstelcodes wilt zien.

1. Meld u aan op het Zoom web portal.
  2. Klik in het navigatiedeelvenster op Profiel.
  3. Onder Aanmelden, in het deel Tweeledige verificatie gebruikt u deze opties om 2FA in te stellen op een nieuw apparaat of om een bestaande configuratie te verwijderen: