Beleid inzake de driemaandelijkse levenscyclus van Zoom-software

Vanaf november 2022 zal Zoom elke 3 maanden (het eerste weekend van februari, mei, augustus en november) een nieuwe minimumversie opleggen. Bij elke nieuwe opgelegde minimumversie zullen we ook de volgende versie die Zoom zal opleggen en de exacte datum ervan meedelen. Bovendien zal Zoom er alles aan doen om een bepaalde client-versie minstens 9 maanden te ondersteunen voordat deze als aan het einde van de levensduur wordt beschouwd, waarna gebruikers worden gevraagd naar de minimumversie of hoger bij te werken.

Deze wijziging is in overeenstemming met de praktijken in de sector en het doel ervan is te waarborgen dat Zoom-gebruikers de meest recente Zoom-functies, alsook eventuele privacy- en veiligheidsverbeteringen aangebracht aan het platform ontvangen. Let op: hoewel een minimumversie van Zoom-client is vereist, kunnen we om aanvullende updates vragen buiten deze releasetermijn om extra veiligheids- of conformiteitsfuncties aan te pakken. We moedigen klanten aan onze release-opmerkingen te raadplegen voor inbegrepen veiligheidsverbeteringen of veiligheidsbulletins voor meer info over verholpen problemen.

In de onderstaande tabel worden de vereiste minimumversies van elk Zoom-product op bepaalde datums uiteengezet:

ProductHuidige
vereiste versie
Volgende
vereiste versie
Daaropvolgende
vereiste versie
3 februari 20244 mei 20243 augustus 2024
Zoom-client

(Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Intune en Blackberry)

5.14.5 (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Intune)

5.14.0 (Blackberry)

5.15.5 (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Intune)

5.15.0 (Blackberry)

Wordt nog bekend gemaakt
Zoom Rooms
(waaronder Zoom Rooms Controllers, planningsweergaven en Zoom Room Whiteboards)

5.14.5 (Windows, macOS, iOS-apparaten en -controllers, toestellen)

5.13.5 (Android-controllers)

5.14.5 (Windows, macOS, iOS-apparaten en -controllers, Android-controllers, toestellen)Wordt nog bekend gemaakt
Zoom Phone Appliances5.14.55.14.5Wordt nog bekend gemaakt
Outlook-invoegtoepassing (A)5.11.05.11.0Wordt nog bekend gemaakt
VDI-client5.13.05.14.0Wordt nog bekend gemaakt
VDI-invoegtoepassing5.11.95.13.0Wordt nog bekend gemaakt
Virtuele-ruimteconnector5.9.8827.202212305.9.8827.20221230Wordt nog bekend gemaakt
Vergaderingsconnector4.8.20230316.1634.8.20240130.361Wordt nog bekend gemaakt
Opnameconnector5.1.4.169.202305115.1.4.169.20230511Wordt nog bekend gemaakt

Meeting SDK (Native)

(Windows, macOS, Android, iOS)

5.14.55.15.5Wordt nog bekend gemaakt
Video SDK (Native)1.6.21.7.5Wordt nog bekend gemaakt

Meeting SDK (web)

2.12.02.15.0Wordt nog bekend gemaakt

Video SDK (web)

1.6.01.7.5Wordt nog bekend gemaakt

Zoom Contact Center SDK (Native)(Android en iOS)

2.6.02.7.0Wordt nog bekend gemaakt

Zoom Node

1.2.0.2628

Almalinux8 (OVA): 2.1.0.20230423054934

Almalinux9 (OVA): 2.3.0.20230715.9

Almalinux9 (KVM): 2.3.0.20230715.1

Ubuntu 22.04 (KVM): 3.0.0.20231201

Ubuntu 22.04 (OVA): 3.0.0.20231201

Wordt nog bekend gemaakt

Zoom Node - Vergaderingsconnector ZC

N.v.t.4.8.20230316.163Wordt nog bekend gemaakt

Zoom Node - Vergaderingsconnector MMR

N.v.t.4.6.20230222.399Wordt nog bekend gemaakt

Zoom Phone Local Survivability (ZPLS)-module

1.12.02.6.0.147Wordt nog bekend gemaakt

Opmerkingen:

Zoals altijd raden we je aan om regelmatig de laatste versie van de Zoom-software te downloaden door updates in de Zoom-client in de gaten te houden of naar zoom.us/nl/download te gaan om te profiteren van de meest recente veiligheidsfuncties en functionaliteit van Zoom. Gebruikers van oudere versies van Zoom lopen risico op fouten en beveiligingslekken die in recentere versies zijn opgelost.

In de Zoom Marketplace-documentatie voor ontwikkelaars vind je meer informatie over het beleid inzake SDK-minimumversies.

Veelgestelde vragen

Waarom maakt Zoom gebruik van een driemaandelijks schema voor minimumversies?

Het wordt aanbevolen dat gebruikers altijd de meest recente versie van software gebruiken. Elke release bevat namelijk belangrijke functie-updates, verbeteringen en bugfixes. We begrijpen dat organisaties niet altijd een update kunnen voorzien voor alle werknemers en extra tijd nodig hebben om software te beoordelen. Daarom werken we elke 3 maanden de minimale client-versie bij. We kondigen de vereisten van de volgende mininumversie 90 dagen op voorhand aan. Ze worden in de bovengenoemde tabel uiteengezet.

Omvat deze nieuwe release alle Zoom-producten en -diensten (Zoom Phone, CRC, enz.) of alleen de Zoom-client?

Dit beleid is van toepassing op de Zoom-client voor vergaderingen (Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Blackberry en Intune), Zoom Rooms (waaronder Whiteboards en Zoom Rooms Controllers), Zoom Phone Appliances, Outlook-invoegtoepassingen, browserextenties, VDI-client en -invoegtoepassing, Virtuele-ruimteconnector, Vergaderingsonnector, Opnameconnector, Meeting SDK en Video SDK.

Welke Zoom Room-apparaten moeten worden bijgewerkt?

Vóór iedere opgelegde datum moeten alle apparaten (Mac, Windows en Android) waarop Zoom Rooms-software wordt uitgevoerd, worden bijgewerkt.

Als gebruikers na de opgelegde datum een niet-ondersteunde versie gebruiken, kunnen ze Zoom Team Chat, Zoom Phone, Zoom Meetings, Zoom Webinars, enz. dan nog gebruiken?

Vanaf de opgelegde datum in februari 2023 en op elke nieuwe opgelegde datum worden gebruikers met een client onder de minimumversie afgemeld bij hun client. Ze moeten overschakelen op de minimumversie of hoger om zich opnieuw aan te melden bij hun Zoom-account en de toegang tot alle Zoom-functies te herstellen. Zoom Phone-gebruikers kunnen geen oproepen uitvoeren of ontvangen, met inbegrip van oproepen naar noodnummers. Zoom Room-apparaten worden in Onderhoudsmodus geplaatst, met een melding dat een beheerder het apparaat moet bijwerken.

Wat gebeurt er wanneer klanten de opgelegde datum naderen en niet op tijd bijwerken?

Klanten worden gevraagd om de Zoom-vergaderclient bij te werken naar de huidige minimumversie voordat ze zich kunnen aanmelden bij of deelnemen aan een vergadering/webinar. Als ze niet onmiddellijk kunnen bijwerken, wordt hen de optie geboden om via de webclient aan een vergadering deel te nemen. Gebruikers krijgen alleen een melding als de Zoom-client lager is dan de minimumversie.

Als prompts op apparaatniveau zijn uitgeschakeld, is de beheerder verantwoordelijk voor het toepassen van de updates. Voor andere producten, zoals de Zoom-extensies voor Chrome en Firefox of de Zoom Room, wordt de planningsfunctie uitgeschakeld en wordt een waarschuwing getoond.

Wat mogen gebruikers/beheerders verwachten als de geïnstalleerde versie lager is dan de opgelegde minimumversie?

Raadpleeg dit hulpartikel voor meer informatie en screenshots met verwachte foutberichten.

Hoe vaak worden er releases uitgebracht?

Zoom brengt regelmatig gebundelde updates uit om achterwaartse compatibiliteitsproblemen voor de meeste producten te helpen beperken. Vanwege deze regelmatige releases zijn er tussen de minimumversie en de meest recente versie meerdere versies uitgebracht. Raadpleeg onze releaseopmerkingen om de historische releasecycli te bekijken.

Zijn er andere vereisten waar we ons bewust van moeten zijn?

Naast het feit dat Zoom een minimumversie oplegt voor onze verschillende clients, moet je je bewust zijn van en voorbereiden op andere wijzigingen aan systeemvereisten. Zo werd de ondersteuning voor macOS Yosemite (10.10) door de Zoom-desktopclient beëindigd vanaf release 5.15.0. Deze client-vereisten worden uiteengezet in de respectieve hulpartikelen, zoals de systeemvereisten voor Windows, macOS en Linux, de Zoom Room-systeemvereisten, enzovoort.

Zoom heeft een richtlijn voor ondersteuning bij einde levensduur opgesteld voor gecertificeerde Zoom Rooms-apparaten en Zoom Phone Appliances betreffende de einde verkoop van hardware en de geraamde ondersteuningstijdlijn van Zoom. Kom meer te weten over de Richtlijn voor ondersteuning bij einde levensduur voor Zoom Rooms-apparaten en Zoom Phone Appliances.

Hoelang mogen klanten rekenen dat een bepaalde versierelease wordt ondersteund?

Zoom zal er alles aan doen om een bepaalde versie minstens 9 maanden te ondersteunen voordat ze lager is dan de minimumversie.

Hoe kunnen klanten zien welke versies hun gebruikers uitvoeren?

Als beheerder of eigenaar kun je zien welke versies gebruikers op je account uitvoeren via het Dashboard of in het gebruikersbeheersportal door te filteren op clienttype. Afzonderlijke gebruikers kunnen de versie rechtstreeks controleren in de desktopclient en mobiele app.

Kunnen klanten kiezen welke versie ze willen?

Nee, Zoom biedt alleen de laatste versie via de client en onze website.

Ben ik beveiligd als ik niet over de laatste versie van Zoom beschik?

Zoom verbindt zich ertoe de veiligheid van de producten en diensten te verbeteren en klanten te beschermen tegen externe dreigingen. We bevelen gebruikers aan de meest recente Zoom-software met alle actuele veiligheidsupdates te gebruiken. Gebruikers kunnen updates en upgrades eenvoudig terugvinden op onze website. We moedigen klanten altijd aan onze releaseopmerkingen te bekijken voor inbegrepen veiligheidsverbeteringen. Klanten kunnen ook onze veiligheidsbulletins doornemen voor meer info over verholpen problemen.

Wat gebeurt er als een ernstig beveiligingsprobleem wordt gedetecteerd en opgelost? Zal Zoom bijkomende updates implementeren en/of geforceerde updates uitvoeren?

In geval van een dringend veiligheidsincident of een ander incident kan Zoom ervoor kiezen een gedwongen of gevraagde update uit te brengen. Klanten moeten dan overschakelen op de laatste versie van de client om de veiligste versie te gebruiken. Zoom behoudt zich het recht voor om gedwongen, ongeplande updates uit te brengen of uit te voeren om klanten veilig te houden.

Waarom wordt de Zoom ChromeOS-app niet vermeld?

Aangezien de ondersteuning voor ChromeOS-apps voor alle besturingssystemen wordt afgebouwd, begon Zoom in augustus 2022 de ondersteuning voor de ChromeOS-app te beëindigen. Kom meer te weten over deze tijdlijn en de migratie naar de Zoom Web-app.

Veelgestelde vragen betreffende VDI

Ik kan mijn Zoom Room of VDI-client niet zelf bijwerken. Hoe kan ik mijn Zoom Room of VDI-client laten bijwerken?

Zoom Rooms en VDI-clients kunnen alleen door accountbeheerders worden bijgewerkt. Beheerders kunnen de Zoom Room-software op afstand bijwerken via het Zoom-webportal, terwijl de VDI-client wordt geïmplementeerd via je VDI-omgeving.

Moeten VDI-invoegtoepassingen en de VDI-vergaderclient ook worden bijgewerkt?

Ja, de VDI-invoegtoepassing en -vergaderclient moeten op elke opgelegde datum worden bijgewerkt. Je vindt de minimumversie in de tabel hierboven. Klanten worden ten zeerste aangemoedigd om de VDI-invoegtoepassing te upgraden naar dezelfde versie als de VDI-client om te profiteren van de meest recente verbeteringen qua prestaties en nieuwe functies.

Worden patchreleases ook 9 maanden ondersteund?

Vanaf december 2023 brengt VDI één geplande versie per releasevertakking uit, een 5.X.10-release. Deze release bevat alle door de VDI ondersteunde functies voor die volledige releasevertakking van de hoofddesktopclient, waaronder verbeteringen en bugfixes van de releases 5.X.0 en 5.X.5 van de hoofddesktopclient.

Alle releases buiten deze geplande releases (5.X.11, 5.X.12, enz.) worden doorgaans beschouwd als extensiepatchreleases (EP). Deze releases blijven in dezelfde releasevertakking en omvatten doorgaans slechts extra bugfixes, compatibiliteitsproblemen met virtuele omgevingen en veiligheidsverbeteringen in die vertakking. Hierdoor hoeven accounts met intensieve test- en beoordelingsprocedures geen beoordelingsproces te starten of te herstarten om actuele problemen en beveiligingslekken op te lossen. Deze releases staan in de VDI-releaseopmerkingen en op de pagina VDI-downloads vermeld als (EP)-releases.

Aangezien deze patchreleases maanden na de geplande release van die vertakking kunnen worden ontwikkeld en uitgebracht, kan Zoom deze vertakkingen redelijkerwijs niet langer dan reeds verwacht blijven ondersteunen. Bijgevolg hebben patchreleases doorgaans dezelfde levenscyclus als de geplande release waarop ze zijn gebaseerd. Zo heeft een 5.X.13-patch die 3 maanden na de 5.X.10-release wordt uitgebracht dezelfde opgelegde levenscyclus als de 5.X.10-versie, zelfs als ze nog maar 6 maanden lang beschikbaar is.

Meer informatie over de VDI-releasecyclus van Zoom.

Zullen VDI-clients/-invoegtoepassingen maar 9 maanden worden ondersteund?

Vanwege technische beperkingen en overwegingen worden tal van producten langer dan 9 maanden ondersteund, maar dit is het minimum waar we naar streven. Zo zullen de ondersteunde VDI-client en -invoegtoepassing op de eerste opgelegde datum 18 maanden oud zijn en we streven ernaar deze levensduur te behouden voor VDI-clients en -invoegtoepassingen. Zoom behoudt zich echter het recht voor om dit beleid in de toekomst te wijzigen. Zoom moedigt accountbeheerders echter aan om Zoom-producten zo actueel mogelijk te houden.

Raadpleeg voor meer informatie het artikel voor het beheer van minimumversies voor VDI-client.

Welke VDI-versies zullen na de aanstaande opgelegde datum worden opgelegd?

Zoom begrijpt dat bepaalde klanten test- en updateprocessen nodig hebben voor het onderhoud van hun VDI-omgevingen die langer duren dan de kennisgeving van 90 dagen voor de volgende specifieke opgelegde versies. Om hierbij te helpen, biedt Zoom een voorlopig langetermijnoverzicht met VDI-versies die we normaliter zullen opleggen tot eind 2024.

Voorlopige opgelegde versies VDI-client en -invoegtoepassingen 2024