Powiadomienie dotyczące licencji Zoom Phone
Od 1 kwietnia 2022 r. Zoom wymaga, aby właściciele kont i administratorzy z użytkownikami korzystającymi ze starych planów Zoom Phone przypisali ich do planu aktywnego. Aby na pewno nie stracić ważnych informacji o profilach użytkowników, przypisać aktywne plany telefoniczne i usunąć stare, postępuj zgodnie z następującymi krokami.
- Licencja Zoom Workplace z dołączonym systemem Phone lub samodzielny plan połączeń Zoom Phone
- Właściciel konta lub administrator z uprawnieniami do edycji
Jak przypisać aktywny plan telefoniczny do użytkownika telefonu
- Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator z uprawnieniami do edycji ustawień konta.
- W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
- W menu bocznym kliknij Konfiguracja produktu, następnie System telefoniczny, a potem Użytkownicy i Rooms.
- Znajdź użytkownika telefonu z pakietem telefonicznym oznaczonym jako Nieaktywny.
- Kliknij Przypisz, a następniePrzypisz pakiet w ostatniej kolumnie.
- Wybierz pakiet telefoniczny i kliknij Potwierdź i przypisz numery.
- Jeśli chcesz przypisać bezpośredni numer telefonu do Zoom, wybierz numer telefonu i kliknij Potwierdź. W przeciwnym wypadku kliknij Pomiń.
- Postępuj zgodnie z tymi krokami, aby usunąć stary plan telefoniczny.
Jak przypisać aktywne plany telefoniczne do kilku użytkowników
- Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator z uprawnieniami do edycji ustawień konta.
- W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
- W menu bocznym kliknij Konfiguracja produktu, następnie system telefoniczny, a potem Użytkownicy i Rooms.
- Wybierz użytkowników z pakietem telefonicznym oznaczonym jako Nieaktywny.
- Kliknij Przypisz pakiety na górze listy użytkowników, wybierz pakiet, a potem kliknij Potwierdź.
Jak masowo przypisać aktywne plany telefoniczne za pomocą pliku CSV
Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zaktualizować istniejących użytkowników telefonów za pomocą pliku CSV.
Aktualizując plik CSV, pamiętaj o określeniu aktywnego planu telefonicznego w polu Pakiet (wymagane) w przypadku jakichkolwiek użytkowników z nieaktywnym planem telefonicznym.
Uwaga: stare plany telefoniczne nie są oznaczone jako nieaktywne w pliku CSV. Przejdź do listy użytkowników telefonów w portalu internetowym, aby wyświetlić użytkowników z nieprawidłowymi planami telefonicznymi.
Jak usunąć stary plan telefoniczny z konta użytkownika telefonu
Ważne: stare plany telefoniczne usuwaj tylko po przypisaniu aktywnego planu telefonicznego za pomocą jednej z powyższych metod. Jeśli usuniesz stary plan telefoniczny przed przypisaniem nowego aktywnego planu, z konta użytkownika telefonu usunięte zostaną także numery telefonów i powiązane ustawienia.
- Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator z uprawnieniami do edycji ustawień konta.
- W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
- W menu bocznym kliknij Konfiguracja produktu, następnie system telefoniczny, a potem Użytkownicy i Rooms.
- Znajdź użytkownika telefonu z pakietem telefonicznym oznaczonym jako Nieaktywny.
- Kliknij Przypisz, a następniePrzypisz pakiet w ostatniej kolumnie.
- Kliknij ikonę Zamknij (✖) obok planu telefonicznego oznaczonego jako Nieaktywny.
- Kliknij Potwierdź.
Dowiedz się więcej o zarządzaniu użytkownikami telefonów.