Przypisywanie licencji Zoom użytkownikom lub ich usuwanie

Licencje zapewniają użytkownikom dostęp do określonych funkcji i produktów Zoom na podstawie przypisanych im uprawnień. Właściciele kont i administratorzy mogą przypisywać użytkownikom licencje Zoom, uprawnienia i rozszerzenia oraz je usuwać na stronie Użytkownicy w portalu internetowym Zoom. Możesz edytować licencje użytkowników pojedynczo lub zbiorczo dla grupy użytkowników. 

Aby uzyskać informacje o planach Zoom i minimalnych wymaganiach dotyczących licencji, zapoznaj się z naszymi opcjami Plany i cennik.

Wymagania dotyczące przypisywania lub usuwania licencji

Uwagi:

Ograniczenia dotyczące przypisywania licencji Zoom

Jeśli otrzymasz komunikat o błędzie związany z przekroczeniem limitu przypisywania licencji dla Twojego konta, nie będzie można w tej chwili przypisywać licencji. Limit przypisywania licencji zależy od liczby zakupionych licencji.

Spis treści

Jak przypisać licencje, uprawnienia i rozszerzenia Zoom

Właściciele kont i administratorzy mogą przypisywać użytkownikom dostępne licencje Zoom Workplace oraz uprawnienia lub rozszerzenia w portalu internetowym Zoom, pojedynczo lub zbiorczo. 

Licencje rozszerzeń mogą obejmować Duże spotkania, Zoom Webinars, Zoom Phone, Zoom Events, Zoom Sessions, Zoom Revenue Accelerator, Zoom Whiteboard Plus, Zoom przetłumaczone napisy, Visitor Management i inne.

Uwaga: Licencje tego samego typu, takie jak Webinar i Duże spotkania, nie łączą się ani nie kumulują, gdy do użytkownika przypisano wiele licencji tego samego typu.

Przypisz licencje lub rozszerzenia pojedynczemu użytkownikowi

  1. Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator.
  2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
  3. W menu bocznym kliknij Użytkownicy .
  4. Kliknij Użytkownicy.
  5. Znajdź lub wyszukaj użytkownika, któremu chcesz przypisać licencję, uprawnienie lub rozszerzenie.
  6. Na końcu wiersza użytkownika kliknij Edytuj.
    Zostanie otwarte okno Edytuj użytkownika, w którym możesz dodać użytkownikowi uprawnienia lub je usunąć.
  7. (Opcjonalnie) Aby przypisać licencję Zoom Workplace, w menu rozwijanym Zoom Workplace wybierz dostępną licencję.
    Uwaga: Jeśli nie masz dostępnych licencji, dowiedz się, jak kupić dodatkowe licencje. 
  8. (Opcja) W sekcji Licencje i rozszerzenia zaznacz pole wyboru obok każdego rozszerzenia, które chcesz przypisać użytkownikowi. W przypadku licencji Duże spotkania, Webinar lub Zoom Events wybierz opcję odpowiadającą rozmiarowi licencji, jeśli nie zostanie wybrana automatycznie.
  9. Kliknij Zapisz.
    Licencja została teraz przypisana użytkownikowi, który może z niej natychmiast skorzystać.

Przypisz licencje lub rozszerzenia użytkownikom zbiorczo

  1. Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator.
  2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
  3. W menu bocznym kliknij Użytkownicy .
  4. Kliknij Użytkownicy.
  5. Znajdź lub wyszukaj użytkowników, którym chcesz przypisać licencje.
  6. Zaznacz pole wyboru po lewej stronie każdego użytkownika, któremu chcesz przypisać tę samą licencję.
  7. W menu rozwijanym Zmień licencje wybierz typ licencji lub rozszerzenie, które chcesz przypisać.
  8. W wyskakującym oknie potwierdź użytkowników oraz licencje lub funkcje, które chcesz zmienić.
  9. Kliknij Zapisz.
    Licencje są teraz przypisane użytkownikom, którzy mogą z nich natychmiast korzystać. Jeśli otrzymasz komunikat o błędzie, że tę funkcję mogą włączać tylko płatni użytkownicy, możliwe, że próbujesz przypisać rozszerzenie użytkownikowi, który nie ma wymaganej licencji podstawowej niezbędnej do korzystania z tego rozszerzenia.

Jak usunąć licencje, uprawnienia lub rozszerzenia Zoom

Właściciele kont i administratorzy mogą cofnąć przypisanie licencji w portalu internetowym Zoom pojedynczo lub zbiorczo. Niektóre licencje i rozszerzenia zależą od bazowej licencji Zoom Workplace, dlatego po usunięciu licencji Zoom Workplace użytkownikowi nie będzie można również przypisać dodatkowych licencji ani rozszerzeń, takich jak rozszerzenie Duże spotkania lub licencja Zoom Webinars.

Uwaga: Jeśli chcesz zmniejszyć liczbę licencji na swoim koncie, musisz cofnąć ich przypisanie użytkownikom.

Cofnij przypisanie licencji lub rozszerzeń pojedynczemu użytkownikowi

  1. Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator.
  2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
  3. W menu bocznym kliknij Użytkownicy .
  4. Kliknij Użytkownicy.
  5. Znajdź lub wyszukaj użytkownika, od którego chcesz usunąć licencję, uprawnienie lub rozszerzenie.
  6. Na końcu wiersza użytkownika kliknij Edytuj.
    Zostanie otwarte okno Edytuj użytkownika, w którym możesz dodać użytkownikowi uprawnienia lub je usunąć.
  7. (Opcjonalnie) Aby usunąć licencję Zoom Workplace, wykonaj następujące czynności:
    1. W menu rozwijanym Zoom Workplace wybierz Nieprzypisane.
    2. (Opcjonalnie) W sekcji Licencje i rozszerzenia zaznacz lub odznacz pole wyboru Zoom Meetings Basic. Jeśli ta opcja jest zaznaczona, użytkownik może prowadzić i planować spotkania trwające maksymalnie 40 minut. Jeśli to pole wyboru nie jest zaznaczone, użytkownik może się zalogować i dołączać do spotkań, ale nie będzie mógł planować ani prowadzić własnych spotkań.
  8. (Opcjonalne) W sekcji Licencje i rozszerzenia wyczyść pole wyboru obok każdej licencji, rozszerzenia lub uprawnienia, które chcesz usunąć użytkownikowi.
    Uwaga: Wiele licencji i rozszerzeń zależy od licencji Zoom Workplace. Jeśli cofniesz przypisanie licencji Zoom Workplace, użytkownik może nie mieć żadnych dodatkowych licencji do usunięcia.
  9. Kliknij Zapisz.

Cofnij przypisanie licencji lub rozszerzeń użytkownikom zbiorczo

  1. Zaloguj się do portalu internetowego Zoom jako administrator.
  2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe lub inicjały, a następnie kliknij Centrum administratora.
  3. W menu bocznym kliknij Użytkownicy .
  4. Kliknij Użytkownicy.
  5. Znajdź lub wyszukaj użytkowników, którym chcesz odebrać licencje.
  6. Zaznacz pole wyboru po lewej stronie każdego użytkownika, któremu chcesz odebrać tę samą licencję.
  7. W menu rozwijanym Zmień licencje wybierz opcję, którą chcesz usunąć.
  8. W wyskakującym oknie potwierdź użytkowników oraz licencje lub funkcje, które chcesz zmienić.
  9. Kliknij Zapisz.

Możesz także zbiorczo edytować użytkowników za pomocą zaawansowanych ustawień zarządzania użytkownikami lub zaktualizować użytkowników Zoom za pomocą pliku CSV.

ikona uwagi

Podczas przenoszenia hubów lub zasobów Zoom Webinars Plus albo Zoom Events między hubami właściciele kont i administratorzy powinni ukończyć przenoszenie huba przed odebraniem użytkownikowi licencji Zoom Webinars Plus lub Zoom Events. Jeśli licencja zostanie usunięta zbyt wcześnie, hub stanie się nieaktywny, ponieważ jego właściciel nie będzie już mieć aktywnej licencji, a wszystkie nadchodzące wydarzenia mogą zostać usunięte, jeśli dane huba i licencji nie zostaną przeniesione do innego użytkownika. Jeśli hub stanie się nieaktywny z powodu braku aktywnej licencji, dowiedz się, jak ponownie aktywować hub Zoom Webinars Plus lub Zoom Events.