Dela skärm eller skrivbord på Zoom

Med Zoom kan du dela skärm, skrivbord eller annat innehåll under ett möte, även när din video är på.

Skärmdelning under Zoom-möten är utformad med en samarbetsmiljö i åtanke. Den här funktionen ger endast användarna, som väljer att dela sin skärm, full kontroll över sin egen skärm och vad andra mötesdeltagare kan eller inte kan se. Dessutom kan mötens värdar inte övervaka dina skärmaktiviteter om du inte väljer att dela din skärm.

tipsikon
Konfigurera, lär dig om och använd Zoom Meetings. Kom igång med Zooms virtuella mötesplattform med hjälp av vår introduktionsgenomgång.

Zooma videokonferenser låter dig dela innehåll inklusive:

Obs!

Förutsättningar för videokonferensdelning

Obs!

Hur man använder skrivbordsskärmdelning

Dela ditt skrivbord, skärm eller innehåll

Så här delar du skrivbord, skärm eller innehåll:

1. Klicka på Dela skärm i dina möteskontroller.
  2. Välj ett av dessa skärmdelningsalternativ:
    • Bas: Dela hela ditt skrivbord, specifika programfönster, whiteboard- eller iPhone/iPad-skärm.
      Obs! Användare kan välja flera skrivbordsprogram samtidigt istället för att dela hela skrivbordet, men alla valda program måste vara på samma skärm för att vara synliga. Endast användaren som använder den här funktionen måste ha version 5.4.3 eller senare medan tittare kan anslutas till tidigare versioner. Håll ner tangenten Skift på macOS eller tangenten Ctrl på Windows för att välja mer än ett program.
    • avancerat
      • Presentationer/PowerPoint som virtuell bakgrund: Låter dig använda en bildspelspresentation som din virtuella bakgrund, vilket ger en mer skildrande presentation.
      • Del av skärmen: Dela en del av skärmen indikerad med en grön ram. Ramen kan justeras efter behov under delningen genom att klicka och dra valfri sida eller hörn.
      • Datorljud: Dela endast din dators ljud (din valda högtalare i dina ljudinställningar). Välj nedåtpilen till höger om alternativet Datorljud för att visa ljudalternativ och växla mellan Mono och Stereo (naturtrogen återgivning) ljudalternativ.
      • Video: Dela lokalt lagrat videoinnehåll via Zooms inbyggda videospelare.
      • Innehåll från andra kamera: Dela en sekundär kamera ansluten till din dator; till exempel en dokumentkamera eller den integrerade kameran på din bärbara dator.
    • Filer: Dela en fil från en tredjeparts delningstjänst som Google Drive eller Microsoft OneDrive. Följ anvisningarna på skärmen för att logga in på tredjepartstjänsten och ge Zoom-åtkomst.
      Obs!
      • Dessa alternativ kan inaktiveras av kontoadministratörer, så tillgängliga alternativ kan variera.
      • Alternativt kan du öppna filen i en webbläsare och sedan dela webbläsarfönstret. Om du till exempel vill dela ett Google-dokument öppnar du dokumentet i Chrome och delar sedan Chrome-fönstret. Slutresultatet är detsamma som att använda delningsalternativen på fliken Filer.
  3. (Valfritt) Aktivera dessa funktioner, som finns i det nedre vänstra hörnet av delningsfönstret:
    • Dela ljud: Om du markerar det här alternativet kommer alla ljud som spelas av din dator att delas i mötet. Välj nedåtpilen precis till höger om alternativet Dela ljud för att växla mellan ljudalternativen Mono och Stereo (naturtrogen återgivning).
    • Optimera för videoklipp: Markera detta om du ska dela ett videoklipp i helskärmsläge. Markera inte detta annars, eftersom det kan göra att den delade skärmen blir suddig.
    • Dela till grupprum: Tillåter värden eller medvärden att dela sin skärm från huvudsessionen direkt till alla öppna grupprum.
  4. Klicka på Dela.
    När delningsprocessen startas och 80 % av enheterna bekräftar att de ser den delade skärmen kommer du att se en meddelandebanner som anger att Deltagarna nu kan se din delade skärm, eller det som du har valt att dela.
  5. (Valfritt) På möteskontrollmenyn håller du muspekaren över Du delar skärm och klickar sedan på listrutan för att se skärmen som delas med dina deltagare. Klicka på uppåtpilen för att sluta se den delade skärmen.

Obs!

• Zoom växlar automatiskt till helskärm för att optimera den delade skärmvyn. För att lämna helskärm klickar du på Lämna helskärm i det övre högra hörnet eller trycker på tangenten Esc.
  • För att inaktivera automatisk helskärm när du visar en delad skärm justerar du fönsterstorleken vid skärmdelning i inställningarna för din skrivbordsklient.
  • Om du valde Innehåll från andra kameran klickar du på Byt kamera i det övre vänstra hörnet för att byta den delade kameran.
  • Förhandsgranskningen av din delade skärm är tillgänglig när du gör en samtidig skärmdelning och delar en video.
  • Avancerade skärmdelningsinställningar, som styr vem och hur många som kan dela, samt vem som kan avbryta någon annans delning, är också tillgängliga för värden.

Kontroller vid skärmdelning

När du börjar dela din skärm flyttas möteskontrollerna till en meny som du kan dra runt på skärmen.
Obs! Vissa av alternativen nedan kanske inte är synliga på grund av kontoadministratörsbegränsningar eller så är funktionen bara synlig för mötets värd eller medvärd.

• Inaktivera mikrofon/aktivera mikrofon: Inaktivera eller aktivera din mikrofon.
  • Starta/stoppa video: Starta eller stoppa din video under mötet.
  • Säkerhet: Få tillgång till säkerhetsalternativen under möte.
  • Deltagare: Visa eller hantera deltagarna (om du är värd).
    • Klicka på nedåtpilen down-arrow-button.png för att komma åt Bjud in, där du kan bjuda in andra att gå med i mötet.
  • Omröstning: Låter dig skapa, redigera och starta dina omröstningar. Alternativen för att skapa eller starta omröstningar öppnar Zoom-webbportalen i din standardwebbläsare. När omröstningen har avslutats kan du se resultaten och ladda ner hela omröstningsrapporten. Om en omröstning redan har skapats kan både värd och medvärd starta omröstningen, men bara värden kan redigera eller lägga till omröstningar till mötet.
  • Ny delning: Starta en ny skärmdelning. Du kommer att bli ombedd att välja vilken skärm du vill dela igen.
  • Pausa delning: Pausa din nuvarande delade skärm.
  • Anteckna: Visa anteckningsverktyg för att rita, lägga till text och så vidare.
  • Mer: Håll muspekaren över Mer för ytterligare alternativ.
    • Chatt: Öppna chattfönstret.
    • Spela in: Börja spela in lokalt eller till molnet.
    • Mötesinformation: Visar det aktuella mötets ID, värd, lösenord, inbjudningslänk, ditt deltagar-ID och krypteringsstatus.
    • Dold bildtext/Liveavskrift (endast tillgängligt för värden): Om du har aktiverat dold bildtext och liveavskrift för ditt konto klickar du här för att komma åt dessa alternativ.
    • Grupprum: Starta grupprum.
    • Aktivera anteckningar för andra: Tillåt eller förhindra deltagarna från att anteckna på din delade skärm.
    • Visa/dölj namn på antecknare: Visa eller dölj deltagarnas namn när de antecknar på en skärmdelning. Om inställt på att visas kommer deltagarens namn att visas kort bredvid deras anteckning.
    • Dölj/visa videopanel
    • Dölj/visa flytande möteskontroll
    • Dela Ljud
    • Optimera för videoklipp
      Obs! Aktivera inte den här inställningen om du inte delar ett helskärmsvideoklipp, eftersom det kommer att göra din skärmdelning suddig. Detta bör vara aktiverat/inaktiverat före och efter videon du vill spela upp.
    • Live på Facebook: Sänd ditt möte live på Facebook.
    • Live på Workplace by Facebook: Sänd ditt möte live på Workplace by Facebook.
    • Live på Youtube: Sänd mötet live på Youtube.
    • Live på anpassad streamingtjänst: Sänd ditt möte live på en anpassad streamingplattform.
    • Avsluta möte: Lämna mötet eller avsluta mötet för alla deltagare.

Hur man visar Zoom-fönster under skärmdelning

Som standard delas inte Zoom-fönstret när du delar din skärm. Att visa Zoom-fönstret under skärmdelning kan vara användbart om en deltagare hjälper dig att använda Zoom.

Så här visar du Zoom-fönster under skärmdelning:

1. Logga in på Zoom-webbportalen.
  2. Klicka på Inställningar i navigeringsmenyn.
  3. Se till att Visa Zoom-fönster under skärmdelning är aktiverat i avsnittet I möte (Bas). Den här inställningen gör att inställningen visas i skrivbordsklienten.
  4. Logga ut från Zoom-skrivbordsklienten och logga in igen. Alternativt kan du lämna klienten och öppna den igen.
  5. Klicka på din profilbild och sedan på Inställningar.
  6. Klicka på fliken Dela skärm och se till att Visa Zoom-fönster under skärmdelning är aktiverat.

När du använder dubbla bildskärmar

Om du använder en konfiguration med dubbla bildskärmar kan du aktivera funktionen för dubbla bildskärmar för att se skärmdelningen på en bildskärm och deltagare på den andra.

Obs! På macOS 10.15 Catalina måste du tillåta Zoom åtkomst till skärminspelning för att dela din skärm. Du kan göra detta i dina systeminställningar Välj alternativet Säkerhet och Integritet, klicka på fliken Integritet, scrolla ner till Skärminspelning och markera slutligen alternativet för zoom.us.

Dela skrivbord, skärm eller innehåll

Så här delar du skrivbord, skärm eller innehåll:

1. Klicka på Dela skärm i dina möteskontroller.
  2. Välj ett av dessa skärmdelningsalternativ:
    • Bas: Dela hela ditt skrivbord, specifika programfönster eller whiteboard.
      Obs
      !
      • Delning från en iPhone/iPad stöds inte på Linux.
      • Linux-sessioner som använder Wayland kan bara dela ett helt skrivbord eller whiteboard. Om du endast vill dela en specifik applikation måste du starta din Linux-session med Xorg istället.
    • avancerat
      • Del av skärmen: Dela en del av skärmen indikerad med en grön ram. Ramen kan justeras efter behov under delningen genom att klicka och dra valfri sida eller hörn.
      • Endast musik eller datorljud: Dela endast din dators ljud (din valda högtalare i dina ljudinställningar). Välj nedåtpilen ˅ till höger om alternativet Musik eller Datorljud för att visa ljudalternativ och växla mellan Mono och Stereo (naturtrogen återgivning) ljudalternativ.
  3. (Valfritt) Aktivera dessa funktioner, som finns i det nedre vänstra hörnet av delningsfönstret:
    • Dela Datorljud: Om du markerar det här alternativet kommer alla ljud som spelas av din dator att delas i mötet. Välj nedåtpilen precis till höger om alternativet Dela datorljud för att växla mellan ljudalternativen Mono och Stereo (naturtrogen återgivning).
    • Optimera skärmdelning för videoklipp: Markera detta om du ska dela ett videoklipp i helskärmsläge. Markera inte detta annars, eftersom det kan göra att den delade skärmen blir suddig.
    • Dela till grupprum: Tillåter värden eller medvärden att dela sin skärm från huvudsessionen direkt till alla öppna grupprum.
  4. Klicka på Dela.
    När delningsprocessen startas kommer du att se en meddelandebanner som anger att Deltagarna nu kan se din delade skärm, eller det som du har valt att dela.
  5. (Valfritt) På möteskontrollmenyn håller du muspekaren över Du delar skärm och klickar sedan på listrutan för att se skärmen som delas med dina deltagare. Klicka på uppåtpilen för att sluta se den delade skärmen.

Obs!

• Zoom växlar automatiskt till helskärm för att optimera den delade skärmvyn. För att lämna helskärm klickar du på Lämna helskärm i det övre högra hörnet eller trycker på Esc.
  • För att inaktivera automatisk helskärm när du visar en delad skärm justerar du fönsterstorleken vid skärmdelning i inställningarna för din skrivbordsklient.
  • Om du valde Innehåll från andra kameran klickar du på Byt kamera i det övre vänstra hörnet för att byta den delade kameran.
  • Avancerade skärmdelningsinställningar, som styr vem och hur många som kan dela, samt vem som kan avbryta någon annans delning, är också tillgängliga för värden.

Kontroller vid skärmdelning

När du börjar dela din skärm flyttas möteskontrollerna till en meny som du kan dra runt på skärmen.

Obs! Vissa av alternativen som beskrivs nedan kanske inte är synliga på grund av kontoadministratörsbegränsningar eller så är funktionen bara synlig för mötets värd eller medvärd.

• Inaktivera mikrofon/aktivera mikrofon: Inaktivera eller aktivera din mikrofon.
  • Starta/stoppa video: Starta eller stoppa din video under mötet.
  • Säkerhet: Få tillgång till säkerhetsalternativen under möte.
  • Deltagare: Visa eller hantera deltagarna (om du är värd).
    • Klicka på nedåtpilen för att komma åt Bjud in, där du kan bjuda in andra att gå med i mötet.
  • Ny delning: Starta en ny skärmdelning. Du kommer att bli ombedd att välja vilken skärm du vill dela igen.
  • Pausa delning: Pausa din nuvarande delade skärm.
  • Anteckna: Visa anteckningsverktyg för att rita, lägga till text och så vidare.
  • Omröstning: Låter dig skapa, redigera och starta dina omröstningar. Alternativen för att skapa eller starta omröstningar öppnar Zoom-webbportalen i din standardwebbläsare. När omröstningen har avslutats kan du se resultaten och ladda ner hela omröstningsrapporten. Om en omröstning redan har skapats kan både värd och medvärd starta omröstningen, men bara värden kan redigera eller lägga till omröstningar till mötet.
  • Mer: Håll muspekaren över Mer för ytterligare alternativ.
    • Chatt: Öppna chattfönstret.
    • Spela in på den här datorn: Starta en lokal inspelning.
    • Spela in till molnet: Starta en molninspelning.
    • Mötesinformation: Visar det aktuella mötets ID, värd, lösenord, inbjudningslänk, ditt deltagar-ID och krypteringsstatus.
    • Tillåt/inaktivera anteckningar från deltagare: Tillåt eller hindra deltagarna från att anteckna på din delade skärm.
    • Visa/dölj namn på antecknare: Visa eller dölj deltagarnas namn när de antecknar på en skärmdelning. Om inställt på att visas kommer deltagarens namn att visas kort bredvid deras anteckning.
    • Dölj/visa videopanel
    • Ljudinställningar: Öppna ljudinställningarna i klienten.
    • Videoinställningar: Öppna videoalternativen i klienten.
    • Dela datorljud
    • Optimera delning för helskärmsvideoklipp
      Obs! Aktivera inte den här inställningen om du inte delar ett videoklipp, eftersom det kommer att göra din skärmdelning suddig. Detta bör vara aktiverat/inaktiverat före och efter videon du vill spela upp.
    • Avsluta möte: Lämna mötet eller avsluta mötet för alla deltagare.

När du använder dubbla bildskärmar

Om du använder en konfiguration med dubbla bildskärmar kan du aktivera funktionen för dubbla bildskärmar för att se skärmdelningen på en bildskärm och deltagare på den andra.

Obs! Vissa av dessa alternativ kan inaktiveras i dina kontoinställningar, under Integreringar.

Hur man delar innehåll

Så här delar du innehåll:

1. Tryck på Dela i möteskontrollerna.
  2. Tryck på den typ av innehåll du vill dela.
  3. Tryck på ett av följande alternativ.
    • Foton: Dela ett foto från din filhanterare eller fotoappar (t.ex. Google Foto). Beroende på vilka appar som är installerade på din Android-enhet kan du se olika delningsalternativ.
    • Dokument: Välj en lokalt lagrad PDF eller bild för att dela den.
    • Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, eller Microsoft OneDrive for Business: Välj en fil att dela från den valda fildelningstjänsten. Du måste ge Zoom åtkomst till ditt konto.
      Obs! Endast PDF-filer och bilder stöds.
    • Webbplats-URL: Ange en URL för att öppna en webbläsare och dela webbplatsen.
    • Bokmärke: Dela bokmärken som lagras i Zoom-appen.
      Obs! Bokmärken synkroniseras inte med ditt konto och raderas när du loggar ut från mobilappen.
    • Skärm: Dela en vy av hela telefonskärmen.
    • Kamera: Tillåter delning av din videokamera eller en ansluten webbkamera.
    • Dela whiteboard: Dela en whiteboard som du kan anteckna på.

Så här delar du din skärm

Så här delar du hela skärmen, inklusive alla appar på din Android-enhet:

1. Tryck på Delashare-screen-button-green.png i möteskontrollerna.
  2. Tryck på Skärm
    . Android-systemet kommer att visa ett meddelande som informerar dig om vad skärmdelningen kommer att ha tillgång till.
  3. Tryck på Starta nu för att bekräfta.
    Skärmdelningen startar och Zoom fortsätter att köras i bakgrunden. Du kan nu välja den app som du vill dela.
  4. Längst ned på skärmen trycker du på Anteckna för att öppna anteckningsverktygen eller tryck på Sluta dela för att sluta dela och gå tillbaka till möteskontrollerna.

Hur man delar enhetsljud

Obs! Se till att ljudet som genereras av appen du delar kan fångas av icke-systemapplikationer. Vissa appar kan blockera ljud från att delas av säkerhets- och integritetsskäl.

Så här delar du enhetsljud:

1. Följ instruktionerna för att börja dela din skärm.
  2. Tryck på alternativet Dela ljud, som finns mellan alternativen för att Anteckna och Sluta dela.
  3. Tryck igen för att inaktivera eller tryck på Sluta Dela för att avsluta delningen helt.

På iOS kan du dela följande alternativ:

• Skärm (kräver iOS 11 eller högre)
  • Foton
  • iCloud Drive
  • Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, eller Microsoft OneDrive for Business: Välj en fil att dela från den valda fildelningstjänsten. Du måste ge Zoom åtkomst till ditt konto. Endast PDF-filer och bilder stöds.
  • Webbplats URL:er
  • Bokmärk
    Obs! Bokmärken synkroniseras inte med ditt konto och raderas när du loggar ut från mobilappen.
  • Whiteboard (endast iPad)

Obs! Vissa av dessa alternativ kan inaktiveras i dina kontoinställningar, under Integreringar. Om du behöver dela hela skärmen på en äldre version av Zoom, se dela iOS-applikationer.

Hur man delar innehåll

Så här delar du innehåll:

1. Tryck på Dela innehåll share-screen-button-green.png i möteskontrollerna.
  2. Tryck på typen av innehåll som du vill dela.
    Om du till exempel väljer Google Drive kommer detta att visa en serie dokument som kan delas.
  3. Välj det dokument du vill dela och sedan Dela i det övre högra hörnet.
  4. Innehållet delas nu i mötet.

Obs!

• Du kan inte anteckna när du delar hela skärmen i mötet via en iOS-enhet. Om du behöver anteckna när du delar en hel iOS-skärm, se dela iOS-applikationer.
  • När du delar din skärm kan du dölja din självvisning av din video genom att svepa videoförhandsvisningsfönstret mot skärmens kant.